Laptele este primul aliment pe care îl consumăm odată veniţi pe lume. El este singurul care poate revendica, indiferent de epocă sau de localizarea geografică, statutul de ALIMENT UNIVERSAL. Toţi copiii beau lapte şi, în afară de lapte, doar apa mai este vitală creşterii şi dezvoltării bebeluşului.
Având în vedere diversitatea de produse în care poate fi transformat laptele, este imposibil să nu găsim “un lapte” pe gustul nostru. Mai ales când miza este propria sănătate!

Alimentul universal

Dacă laptele este alimentul universal pentru copii, consumul de produse lactate şi brânzeturi constituie la adulţi un marker al identităţii culturale şi sociale. Fiind obţinut de la animale fără a fi nevoie de sacrificarea acestora, laptele reprezintă un simbol al continuităţii vieţii, iar imaginea lui asociază elemente precum puritatea, inocenţa, vitalitatea. Nu întâmplător în mitologie laptele era considerat ALIMENTUL PARADISULUI…

Oamenii au nevoie de nutrienţi (proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine), dar se hrănesc şi cu simboluri, vise, mituri, valori spirituale. Laptele este un produs polimorf, adică se poate bea, dar poate fi în acelaşi timp mâncat sub formă de brânză sau încorporat ca ingredient în diferite preparate culinare. Procesul prin care un produs natural este transformat într-o gamă complexă de alimente ţine de tradiţie, gradul de evoluţie şi nivelul de educaţie al unui popor.

Laptele este un ALIMENT ESENȚIAL, alături de legume, fructe, cereale, carne şi ouă, fiind produsul de bază în cadrul unei alimentaţii sănătoase.

Consumul zilnic de lapte şi produse lactate este indicatorul unei alimentaţii echilibrate. S-a observat că persoanele care nu beau lapte sunt de obicei şi cele care au probleme de greutate în exces sau alte afecţiuni datorate unei alimentaţii monotone sau hipercalorice. De când ne naştem avem nevoie de lapte sau produse lactate în fiecare zi a vieţii noastre, pentru că laptele este un ALIMENT FUNCȚIONAL. Adică, pe lângă rolul lui nutritiv, laptele contribuie la menţinerea şi îmbunătăţirea stării de sănătate.

Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism. Pe lângă procentele echilibrate de proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) şi lipide (3,5-4,5%), în lapte găsim toate mineralele indispensabile vieţii. Dacă ar avea şi fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru că am putea trăi consumând doar lapte şi produse lactate. Dar nimeni nu e perfect...

Laptele este un aliment complet, fiind recomandat în dieta zilnică la toate grupele de vârstă. În lapte şi derivatele lui găsim proteine cu înaltă valoare biologică, vitamine din grupul B (vitamina B12, vitamina B2, vitamina B6, acid folic) vitamina A şi D şi toate mineralele (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, iod, fier, crom).

Laptele asigură:


dublul dozei zilnice de vitamina B12
doza zilnică de vitamina B2
50% din necesarul zilnic de vitamina A
33% din necesarul de vitamina B1 şi B6
cantităţi mari de vitamina D şi acid folic
16% din necesarul de magneziu
20% din doza zilnică de crom
aport important de iod

Calciul din lapte reprezintă standardul de referinţă pentru solubilitatea, absorbţia şi disponibilitatea acestuia în organismul uman. Din lapte calciul se absoarbe în proporţie de 40% în timp ce din vegetale (soia, spanac, broccoli) gradul de absorbţie este de numai 4-5%.

A nu se consuma produse lactate face imposibilă asigurarea nevoilor zilnice de calciu, alte alimente fiind mult inferioare ca sursă pentru acest mineral.