Nimic nu poate înlocui laptele ca sursă de calciu pentru organism
100ml lapte =
125mg calciu
Doza zilnică de lactate (DZL) trebuie să fie egală cu 3!

prin lapte se transmite iubirea? Laptele este un produs foarte complex care reflectă în mod direct atât starea de sănătate a mamei în general, cât şi funcţionarea optimă a glandei mamare în special. Laptele matern reprezintă, după placenta, elementul de legătură în relaţia mamă-copil, contribuind atât la hrănirea, cât şi la adaptarea acestuia din urmă la mediu. S-a observat că bebeluşii alăptaţi de mame iubite, liniştite şi fericite sunt mult mai echilibraţi şi se integrează armonios şi cu uşurinţă în cadrul familial.

Ce este ?

Corpul unui adult conţine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat în oase, de unde se reînnoieşte continuu. Zilnic se consumă 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie - în fiecare zi avem nevoie de "Doza Zilnică de Lactate" - DZL.

O "porţie" de calciu "valorează" 300mg. În concluzie, DZL înseamnă 3 porţii de calciu, adică aproape 1 gram. Şi din ce să luăm mai bine calciu, dacă nu din lapte!

Campania "Doza Zilnică de Lactate" este un proiect susţinut de dr. Mihaela Bilic, medic nutriţionist, alături de Zuzu, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei consumului de lactate pentru o viaţă sănătoasă. Campania este motivată de consumul scăzut de produse lactate din România şi se desfăşoară pe tot parcursul anului 2012 la nivel naţional.

1 “porţie” de calciu (300mg) din produse lactate înseamnă:

1 pahar lapte dulce (250ml)
1 pahar lapte bătut/sana/kefir (250ml)
2 iaurturi mici (250g)
1 pachet brânză proaspătă (250g)
1 felie telemea (75g)
1 “triunghi” caşcaval (50g)
2 linguri parmezan ras.

Alimente echivalente pentru o “porţie” de calciu:

1 ou
½ conservă de sardine (cu tot cu oase!)
4 felii de pâine (100g)
100g fructe oleaginoase (migdale, nuci)
300g boabe de soia sau derivatele ei (tofu)
300g spanac
2 litri apă minerală

6 beneficii ale consumului de lapte

1
Laptele este lichidul perfect pentru hidratarea şi mineralizarea organismului. Cu un conţinut de 87% apă, laptele poate reprezenta opţiunea sănătoasă pentru sloganul “consumaţi zilnic 2 litri de lichide”. Fie că e vorba de activitate fizică intensă (sport), transpiraţii abundente (febră, căldură) sau stări de slăbiciune (menstruaţie, stres) laptele are un efect benefic complex:

conţinutul crescut de minerale (calciu, magneziu, potasiu) reglează contracţia musculară, ameliorează crampele şi durerea înlocuieşte eficient apa şi mineralele pierdute prin transpiraţie
creşte capacitatea de efort a muşchilor datorită aportului optim de calciu şi magneziu şi previne febra musculară.
2
Laptele are un efect de calmare şi liniştire. Toate alimentele proteice, inclusiv laptele, conţin triptofan, un aminoacid esenţial precursor al serotoninei. Serotonina este “hormon al stării de bine” şi acţionează la nivelul sistemului nervos central, unde produce stare de relaxare şi liniştire. Pe lângă triptofan, proteinele din lapte conţin peptid (lactium) cu proprietăţi relaxante şi efect antistres.

Laptele cald ne ajută să adormim, mai ales dacă are puţin zahăr, pentru că triptofanul se transformă mai repede în serotonină în prezenţa glucidelor. Dacă îndulcim laptele cu puţină miere avem un alt avantaj: acela de transformare a triptofanului în melatonină, hormon care reglează somnul şi succesiunea somnveghe.
3
Laptele, mai ales în forma sa “îngheţată”, face bine la creier. Cercetătorii au descoperit că stimularea diferitelor regiuni cerebrale nu e determinată doar de gustul alimentelor, ci şi de consistenţa acestora. Produsele în măsură să activeze centrii plăcerii din creier sunt cele care se află la limita dintre starea solidă şi cea lichidă, adică sunt cremoase, onctuoase, se “topesc” în gură: frişcă, îngheţată, smântână, paste cu brânză etc.

S-a observat că alimentele cremoase activează suplimentar o zonă a cortexului legată de experienţele plăcute (euforie, tandreţe, iubire). Nu degeaba îngheţata este desertul preferat al doamnelor şi dacă ţinem cont că amestecul de lapte şi zahăr face ca absorbţia acestuia să fie foarte lentă, îngheţata nici măcar nu e periculoasă pentru siluetă.
4
Laptele este singurul aliment de origine animală care neutralizează aciditatea din organism. Excesul de proteine din alimentaţie are, prin metabolizare, un efect acidifiant asupra organismului. Neutralizarea lui rapidă se face prin mobilizarea calciului din oase, calciu care trebuie apoi înlocuit prin consumul de produse lactate.

Acidoza este un factor negativ care intensifică reacţiile oxidative din organism şi întreţine un mediu favorabil apariţiei bolilor şi proceselor de îmbătrânire. Pe baza acestui principiu sunt la modă produsele vegetale, care au efect alcalinizant în timp ce produsele animale, acidifiante, au fost puse la colţ. Laptele însă face excepţie de la regulă, fiind un produs cu efect neutru.
5
Laptele previne formarea de calculi urinari. Calculii urinari apar ca urmare a existenţei unui procent mare de calciu în urină, exces de calciu care precipită sub formă de cristale în rinichi. Paradoxal, această afecţiune nu se tratează reducând aportul alimentar de calciu ci, din contră, crescându-l.

Creşterea consumului de lapte şi produse lactate duce la o scădere cu 30% a incidenţei litiazei renale. Alimentaţia bogată în calciu duce la formarea oxalatului de calciu în intestine, care este insolubil şi nu poate fi absorbit. În felul acesta nici calciul, nici oxalaţii, nu ajung în urină, iar riscul de litiază este diminuat.

În plus, pH-ul urinar poate influenţa riscul de litiază, o urină acidă ducând la precipitarea sărurilor de calciu, în timp ce urina alcalină previne formarea calculilor. Mineralele din alimentaţie care contribuie la sinteza de urină alcalină sunt: potasiu, calciu, magneziu şi sodiu, adică mineralele principale din compoziţia laptelui.
6
Alimentul de bază al gravidelor şi femeilor care alăptează trebuie să fie laptele.

O femeie gravidă are nevoie de 1g calciu/zi (minim 3 pahare de lapte) pentru dezvoltarea optimă a fătului. Natura a avut grijă ca în primele săptămâni de sarcină absorbţia intestinală a calciului să se dubleze, tocmai pentru ca mama să aibă rezerve suficiente. În ultimele săptămâni de sarcină există un schimb de calciu de la mamă la făt de 300mg/zi, transfer care va fi continuat ulterior prin alăptare. Având în vedere necesarul mare de calciu din sarcină şi alăptare, femeilor aflate în această situaţie li se recomandă să consume lapte “ca pe apă”, adică minim 1 litru/zi.

În plus gravidele care beau zilnic minim 2 pahare de lapte au un risc scăzut de preeclampsie (sindromul de hipertensiune arterială apărut în sarcină).